ZSZHE.HU
Bemutatkozás

Bemutatkozás

A Zalaszentmihályi horgásztó, a Szévíz csatorna festői  völgyében helyezkedik el a falu közvetlen határában. A 97 hektáros horgásztó a ’70-es évek végén befejezett tőzeg és mésziszap bányászat helyén alakult ki, rendkívül változatos 1-4 méter mélységű mederrel. A víznek befolyó utánpótlása nincs, horgásztó vízoszlopa 40-70 cm-es ingadozással a talaj vízszintjét követi. A zalaszentmihályi horgásztó a természet erejénél fogva, valamint a horgász egyesület tudatos gazdálkodásának eredményeként igen gazdag – szinte felbecsülhetetlen – halállománnyal (ponty, amur, harcsa, süllő, csuka, balin, keszegfélék), a horgászok körében országos ismeretséggel rendelkezik.
A zalaszentmihályi horgásztó halállománya részben a bányagödrökben már meglévő halakból (csuka, compó, aranykárász, vörös szárnyú keszeg), valamint a bánya elárasztása során telepített ponty, süllő, balin és szürkeharcsa állományból tevődik össze, amelyek az eltelt 30 év alatt kapitális példányokká fejlődtek.

Zalaszentmihályon nem ritkák a 20-25 kg feletti pontyok. A fával, bokrokkal, tavirózsával, hínárfoltokkal sűrűn benőtt horgásztóból csak nagy ügyességgel (ajánlott a bojlis módszer és az etetés), komoly felszereléssel foghatók ki a kapitális pontyok és süllők, ennek ellenére az elmúlt években nagyon sokszor szerepelt a rekordlistákon a zalaszentmihályi tóból kikerült ponty, valamint a ragadozók közül a csuka, harcsa és a süllő. A ponty halállományában egyaránt megtalálható a tükörponty és a nyurga ponty is, maradandó élményt nyújtva horgásztársainknak és napijegyes horgászainknak.

A horgász tó nyugati oldala csak csónakkal közelíthető meg, ahol jól kialakított stégeken is van horgászati lehetőség. A horgásztó keleti partja a falu belterületi részén található, ahol kiváló szálláslehetőségek és vendéglátóhelyek várják kedves vendégeinket.
A horgászat a vendégek részére a hét minden napján megengedett 0-24 óráig. A megváltott napijegy a megváltás időpontjától érvényes 24 órára. Zalaszentmihály községbe érkező horgászvendégek könnyedén találnak maguknak szálláslehetőséget a falusi turizmus keretében.
A napijegyes horgászok igény szerint csónakot, valamint esőbeállóval ellátott stéget is bérelhetnek.
A helyi vendéglátó egység nyitvatartási ideje alatt vásárolható a napijegy, illetve online is módjukban áll.

A horgásztavunkba éves szinten 3-5 alkalommal, ellenőrzött körülmények között, nagy mennyiségű minőségi pontyot, valamint csukát és süllőt telepítünk. (80-100 mázsa)
A sporthorgászat kedvelőinek a Zalaszentmihályi horgásztó közvetlen közelében található az egy hektáros „Örömpeca” tó, ahol külön horgászrend szerint hódolhatnak szenvedélyüknek a kapitális pontyokra és harcsákra „vadászó” sporttársaink.

Ha segíteni szeretné működésünket ezt megteheti adója 1%-ával. Erről bővebben olvashat az Adó 1% Felajánlás oldalon.